Chefs ClubΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΤ

There are no translations available.

Αθήνα, 26/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Αντί για αλάτι, μυρωδικά βότανα"

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για μείωση πρόσληψης αλατιού, η Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην έκδοση ενός περιεκτικού οδηγού για τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση μυρωδικών στα τρόφιμα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και συνεπώς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό λοιπόν να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού – ακόμη και από την παιδική ηλικία – χωρίς όμως αυτό να γίνει σε βάρος της νοστιμιάς και της απόλαυσης. Ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της γεύσης και των αρωμάτων όλων των τροφίμων αλλά και ιδιαίτερα αυτών που είναι χαμηλά σε αλάτι, είναι με τη χρήση μυρωδικών βοτάνων όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο μαϊντανός, ο δυόσμος κτλ. (είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα). Η Ελλάδα είναι ένας τόπος εύφορος όπου φύονται και καλλιεργούνται φυτά και βότανα άριστης ποιότητας. Τα μυρωδικά αυτά εκτός από το ότι μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση, μπορούν να βελτιώσουν γενικότερα τη διατροφή μας διότι είναι πλούσια σε ουσίες που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ενόψει της Σαρακοστιανής νηστείας, πολλοί επικεντρωνόμαστε στην αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών και ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι και η μείωση αλατιού. Πολλές από τις παραδοσιακές μας συνταγές, και κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και μετά από αυτή, μπορούν να γίνουν υγιεινότερες με λιγότερο αλάτι και γευστικότερες με περισσότερα μυρωδικά!

Οι ενδεικτικές προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας ως προς τη χρήση μυρωδικών, μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τη χρήση μυρωδικών που δεν είχαν σκεφτεί ή τολμήσει στο παρελθόν. Το φαγητό αποτελεί απόλαυση και μπορεί να παραμείνει γευστικό και απολαυστικό ακόμη και με λιγότερο αλάτι.

Στο φυλλάδιο του ΕΦΕΤ στον παρακάτω σύνδεσμο, υπάρχουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και αποθήκευση των μυρωδικών:
http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/say1.pdf (ελληνικά)
http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/say.pdf (αγγλικά)

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ WACS 2014 STAVANGER

There are no translations available.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 16.07.2014

H Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος , με αποστολή που αποτελείτο από εικοσιπέντε μέλη της , αρχιμάγειρες και αρχιζαχαροπλάστες από όλη της Ελλάδα , παρευρέθη από 1 έως 5 Ιουλίου, στο 36ο Παγκόσμιο συνέδριο της WACS (World Association of Chefs Societies) στο STAVANGER της Νορβηγίας ,προκειμένου να παραλάβει την επίσημη διεξαγωγή του επομένου παγκοσμίου συνεδρίου της WACS που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016 στην πόλη της Αθήνας με τον τίτλο "WACS CONGRESS ATHENS 2016" .

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ελληνική αποστολή είχε πολλές δράσεις όπως η παρουσίαση του νέου project " GReat Kouzina" από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας , που ενθουσίασε όλους τους συνέδρους , της προσφοράς μεζέδων κατά τη διάρκεια του «Ouzo Break " αλλά και της προσφοράς προϊόντων από τη Χαλκιδική και την Κρήτη από τα μέλη των αντιστοίχων λεσχών που συμμετείχαν με μέλη τους , μέσα από το περίπτερο της Ομοσπονδίας ATHENS 2016, που έστησε η συνεργαζόμενη με την Ομοσπονδία, εταιρεία ΑΡΤΙΟΝ.

Ο Πρόεδρος κος Μιλτιάδης Καρούμπας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, κάλεσε όλους τους συνέδρους να επισκεφθούν την Αθήνα το 2016 και να ζήσουν το καλύτερο συνέδριο στη φιλόξενη ζεστή χώρα μας. Επίσης πρότεινε στη διοίκηση της WACS κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να γίνει η επίσημη ανακοίνωση για την ανακήρυξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων γαστρονομίας, μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η κα Αμαραντίδου Βαλεντίνη εκ μέρους της εταιρείας ΑΡΤΙΟΝ παρουσίασε μέρος του προγράμματος που έχει ετοιμασθεί για το 2016 και εντυπωσίασε τους συνέδρους.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο της WACS πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από τη WACS που απαρτίζεται από 93 μέλη - επίσημες εθνικές ομοσπονδίες αρχιμαγείρων παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 2000 αρχιμάγειρες από κάθε άκρη της γης και πραγματοποιείται σταθερά από το 1928, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικό είναι ότι το συνέδριο έρχεται για πρώτη φορά σε χώρα της Νοτίου Μεσογείου.

 

ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΟΥ FAIRY

There are no translations available.

DSC 0399

 

Αθήνα 19 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το μεγάλο ταξίδι του Fairy και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος την Κυριακή 15 Ιουνίου με ένα μεγάλο τραπέζι για 700 περίπου άτομα κάτω από τη στέγη της «αγοράς» στο ΟΑΚΑ.

Αφού ταξιδέψαμε μαζί με το Fairy στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Καλαμάτα, διοργανώνοντας με τα εκεί μέλη μας «Κυριακάτικα Τραπέζια» και υπενθυμίζοντας σε όλους αυτή την Ελληνική παράδοση, γυρίσαμε στην Αθήνα, όπου με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, ολοκληρώθηκε η καινοτομία «Τα μεγάλα Κυριακάτικα Τραπέζια του Fairy».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ομάδα του Fairy για τον επαγγελματισμό τους, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος που στήριξαν τη δράση αυτή, και το Kids Cooking Club για την ενεργή συμμετοχή του, εκπαιδεύοντας τα παρευρισκόμενα μικρά και μεγάλα παιδιά στα μυστικά της μαγειρικής.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για τη νέα καινοτόμα ιδέα του Fairy!

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ GReat Kouzina ΣΤΟ HONG KONG

There are no translations available.

GReat Kouzina new

Παρουσίαση GReat Kouzina Ελληνικής Γαστρονομίας στο "Tapas Bar" στο ξενοδοχείο "Kowloon Shangri – La" στο Hong Kong
H Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο στο Hong Kong, θα παρουσιάσουν Ελληνική Γαστρονομία στο Hong Kong.
Το μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, executive Chef Μάνδρος Βασίλης θα παρουσιάσει το εγχείρημα GReat Kouzina στο Tapas Bar του Ξενοδοχείου "Kowloon Shangri – La" στο Hong Kong από 5, έως και 12 Ιουνίου 2014.
Ο Ex. Chef μέσα από τα πιάτα του, θέλει να συστήσει στους παρευρισκόμενους την απλότητα της Ελληνικής γαστρονομίας δένοντας την υψηλή διατροφική αξία με τα απολύτως γευστικά αποτελέσματα. Μεταξύ των πιάτων που θα παρουσιάσει είναι Ντακοσαλάτα από την Κρήτη, Καλαμάρι από τη Λέρο, Μελιτζανοσαλάτα από το Λεωνίδιο, Γίγαντες από την Καστοριά, Γαύρο μαριναρισμένο από τη Λέσβο, Μύδια σαγανάκι από τη Θεσσαλονίκη, Συμιακό γαριδάκι σε φωλιά πατάτας, Μπατζίνα από τα Τζουμέρκα και Χορτοκεφτέδες. Σκοπός του chef, αλλά και του Ελληνικού προξενείου είναι να φέρουν τον κόσμο σε επαφή με την αυθεντική ελληνική κουζίνα και με γευστικά πιάτα μαγειρεμένα αποκλειστικά με Ελληνικά προϊόντα.
Φυσικά, τα εδέσματα θα συνοδεύονται από Ελληνικά κρασιά, αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλ από ούζο.

 

ΔΤ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

There are no translations available.

                                                                                          Αθήνα, 24 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ»

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, κατόπιν πρόσκλησης του τ. βουλευτή του Αλβανικού κοινοβουλίου κου Νίκου Νεράντζη παρουσίασε Ελληνική Γαστρονομία στην Πρωτεύουσα της Αλβανίας στα Τίρανα.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρία του κου Νεράτζη, στις 20-21 Απριλίου 2013 στο φεστιβάλ γαστρονομίας "Panairi Neranxi 2013", το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά και στο οποίο συμμετείχαν γαστρονομικές λέσχες και εταιρίες του χώρου της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό μετέβησαν τα μέλη μας κύριοι:
Τόλης Αναστάσιος (επίτιμος πρόεδρος)
Δαούτης Νικόλαος
Ζαγούρη Φέυ
Κουρούπης Αγάλου Νίκος
Μπρακάι Νικολέτα
Μουζάκης Κωνσταντίνος
Παινέσης Ιωάννης
Παρθένης Βισσαρίωνας
Πρωτοψάλτης Παναγιώτης
Ρενιέρης Μάρκος
Στάθης Θεοφάνης
Τάσης Κωνσταντίνος

Οι Έλληνες σεφ παρουσίασαν μενού, βασισμένο σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και προϊόντα.

Μεταξύ των πιάτων που παρουσιάστηκαν ήταν:
• Κρέμα αυγολέμονου με πράσινη φάβα
• Φιλέτο πέρκας Σπετσιώτα
• Χιώτικοι κεφτέδες με ούζο
• Χαλβάς με ταχίνι και ξηρούς καρπούς
• Κρέμα μπουγάτσας σε φύλλο κρούστας με σιρόπι μαστίχας και πολλά άλλα.

Το ΔΣ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κύριο Neranxi και την ομάδα του για την πρόσκληση που μας έγινε και τη δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε Ελληνική γαστρονομία.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το μέλος μας κυρία Φέυ Ζαγούρη για την επικοινωνία και το συντονισμό με το γραφείο της εταιρίας Neranxi, αλλά και την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε κατά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσφορά του μέλους μας κυρίου Πρωτοψάλτη Παναγιώτη, ο οποίος κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης παρουσίασε τεχνικές ζαχαροπλαστικής στο φεστιβάλ.
Τέλος, φυσικά οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη μας για την παρουσία τους και την ανιδιοτελή συνεισφορά τους,

Ευελπιστούμε να μας δοθεί και πάλι η ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε γαστρονομικά την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Μιλτιάδης Καρούμπας                                           Κων/νος Βασιλείου

 
download-periodiko

facebook-icon

newsletter-image

 

 

Chef’s Club Members – Privilege Card

Δείτε περισσότερα